ЗА МЕН

и металопластиката

Художествената обработка на металите e позната от дълбока древност. Днес се възхищаваме на тракийските произведения от злато, сребро и мед, чиито автори си остават анонимни, но това, което са сътворили е останало и продължава да ни радва със своята красота и богата украса. Всичко това е изработено на ръка с много търпение, любов и умения.

През Възраждането правят впечатление изделията, изработвани за църквите (църковна утвар) – съдове, кръстове и други метални предмети от злато, сребро, мед и месинг, които със своето изящество затвърждават традицията и уникалния стил на занаята.

Малко сме майсторите последователи на този занаят днес, но със същите любов, търпение и усет към метала, ние му вдъхваме живот. Всичко, което ще видите в този сайт е функционално и намира приложение в съвременния бит, а в същото време е уникално и носещо духа на отминалите времена.

Технологията на изработка на всички предмети е идентична с тази на древните майстори, продължена от мен с авторски похвати. Всички модели, които предлагам, са изцяло ръчна изработка.

 

Байо Йорданов Баев
Металопластика и бижутeрия

член на ЗАДРУГА НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ от 1979 г.
ЗМНХЗ лиценз № 711/ 79

и член на НАЦИОНАЛНА ЗАНАЯТЧИЙСКА КАМАРА /металопластика и бижутерия/
Н.З.К. лиценз № 1072906200329, Н.З.К. лиценз № 1070807201001

КЛИЕНТИТЕ ЗА МЕН

Огормен поклон правя пред Вас и малкото останали занаятчии в България! Това, което правите, е прекрасно от където и да бъде погледнато – и чисто визуално, и от гледна точка на съхраняване на българските дух и традиция!

Десислава Братоевска

Аз съм голям ценител на бакърджийството и се надявам Вашите изделия да намерят положителен отзив и тук в Чехия, където иначе този занаят вече е изчезнал напълно. Вашите изделия са много хубави, здрави, оригинални и сме много доволни от тях!

Георги Бечев
Balkanova (Чехия)